Fa 10 anys les càmeres Lomo (compactes i amb diversos efectes òptics) es van posar de moda, fins a convertir-se en un fenomen d’abast mundial. La nostàlgia per l’estètica retro va prendre el relleu després amb aplicacions com Instagram o Hipstamatic. Malgrat la facilitat amb què es poden utilitzar aquestes eines al mòbil, les càmeres analògiques encara tenen sortida al mercat.

Les càmeres compactes Lomo van néixer el 1982, i se’n van vendre milers als països soviètics. A principis dels anys 90, dos estudiants vienesos van descobrir-les en un viatge a Txecoslovàquia, on van adquirir un antic model per provar de fer algunes fotografies. En revelar els rodets, van adonar-se que les fotografies eren més lluminoses, tenien el color saturat i transmetien una sensació d’intensitat desconeguda fins aleshores a Europa, on les càmeres compactes no tenien aquest efecte.

L’any 1994 es va inaugurar la primera exposició lomogràfica mundial i poc després, l’any 1997, va néixer el web Lomography, les “lomoambaixades” i nous models de càmeres per a aficionats a les imatges amb textures diferents entre les quals hi havia l’Action Sampler, la Super Sampler i la Pop 9, entre d’altres. En menys de cinc anys, l’èxit de l’empresa i el nombre de fotografies amb estètica retro van créixer de manera exponencial. Una bona resolució o l’opció de tornar a capturar imatges en blanc i negre ja no era suficient per als aficionats a la imatge, que buscaven la manera de fer fotografies amb textures del passat i colors alterats.

El salt al mòbil

La moda de recuperar l’estètica retro va créixer amb el naixement de l’aplicació Instagram, l’any 2010, i també Hipstamatic, el mateix any. Les dues eines serveixen per fer fotografies amb una estètica antiga que després es poden compartir a les xarxes socials. Els usuaris poden aplicar efectes a les imatges com ara filtres, alteracions del color, exageració del gra o marcs de diverses mides, inspirades en antigues càmeres com les Lomo o les Polaroid.

L’èxit de les aplicacions disponibles per a smartphones, però, no ha desterrat les antigues càmeres analògiques de les quals són hereves. Lluny de quedar obsoletes o de resultar incòmodes, les Lomo i les Polaroid tornen a vendre’s en botigues especialitzades de Barcelona, i no els falten clients. Els aficionats a aquest tipus de càmeres no només hi troben els efectes que ara ja els ofereixen les aplicacions, sinó també la màgia de la fotografia primitiva, el misteri d’haver d’esperar al revelat per veure quin és el resultat de cada captura. El digital i l’analògic, en aquest cas, no són incompatibles.

Un comentario sobre “BTV | Entrevista a Roser Amills a Instagram, o la petjada de les càmeres Lomo i Polaroid

Comparte y comenta esta entrada: