Les escriptores i periodistes Monika Zgustova i Roser Amills han conversat al MAC, convidades per la Llibreria Éfora, sobre les dones que van patir el gulag a la Unió Soviètica. Zgustova ha entrevistat a 9 dones supervivents del gulag que expliquen les seves històries, mentre que Amills ha novel•lat la vida de la dramaturga i intel•lectual letona Asja Lascis.

Vestides per a un ball a la neu, Monica Zgustova ha realitzat un acurat treball de periodisme literari per recollir les veus de 9 dones supervivents del gulag, amb les que va establir contacte el 2008 a Moscú, quedant impressionada per la enorme vitalitat i hospitalitat d’unes dones que vivien en modestos pisos envoltades a cultura i que havien patit un captiveri terrible a indrets perduts de Sibèria. Zgustova les ha rescatades, conscient que les dones continuen essent les gran oblidades de la Història, “tot i que en aquest cas concret havien estat sotmeses a les mateixes paoroses condicions de privació de llibertat i humiliació que els seus companys masculins, quan no pitjors al ser víctimes habituals d’agressions sexuals”.

Monika Zgustova no vol limitar-se a narrar uns fets terribles més o menys coneguts i fa del seu llibre “un cant a la supervivència, a la capacitat humana per sobreposar-se a les condicions més adverses amb valors tan imprescindibles, per exemple, com l’amistat, una amistat incondicional que les feia sentir-se estimades i que podia convertir un sacrifici personal en un acte de felicitat”.

Sotmeses a brutals jornades de treballs forçats de fins a 14 hores i amb temperatures sovint per sota dels 30 graus sota zero, humiliades, exposades a fam i malalties, la cultura y molt especialment la literatura, tenien un valor fora de mida per ajudar a sobreviure. Així, “memoritzaven textos i els recitaven quan anaven al treball esclau o al acabar les esgotadores jornades, perquè aquelles paraules les dignificaven i en elles es conservava un bri d’humanitat”.

Roser Amills novel·la a Asja. Amor de dirección única, la vida de la intel·lectual letona Asja Lascis, fundadora del teatre proletari, comunista convençuda i feminista, que va ser condemnada a 10 interminables anys a un gulag a Kazajistan. Amills explica com una vegada més, “la condició de dona de Asja l’havia reduït a la condició de l’amant de Walter Benjamin, quan en realitat va ser Benjamin el que va rebre una gran influència de Lascis”.

Un aspecte que acaba essent característic de la majoria de les dones que van passar pel gulag va ser la dificultat per integrar-se a una vida normal al recuperar la llibertat. Totes troben a faltar el sentiment d’unes amistats incondicionals, fora de mida, al entrar en el món de les convencions socials i se senten incompreses i envoltades de banalitats, sentint una gran necessitat de ser útils a la societat.

Vestides per a un ball a la neu, de Monika Zgustova, ha estat editat per Galaxia Gutenberg; i Asja. Amor de dirección única, de Roser Amills, està editat per Comanegra.

Comparte y comenta esta entrada: