Asja. Amor de dirección única és una excel·lent novel·la que mostra aspectes biogràfics imprescindibles de la directora teatral i que Roser Amills ha obtingut, en part, gràcies a l’obertura dels arxius del KGB. Descobrim una Asja Lacis, deixeble i amiga de Bertold Brecht, innovadora en mètodes de teatre infantil proletari i assistent de direcció de cinema. Defensava abrivadament la llibertat de les dones i la inqüestionable supressió de les jerarquies existents. Amb profusió de dades, visualitzem les intimitats més rellevants d’una relació passional que va arribar a ser tempestuosa per ambdues parts. Benjamin va rebutjar un còmode futur professional a Palestina per causa d’aquest lligam afectiu i, per Asja, la relació sentimental amb un jueu alemany va arribar a ser una prova més de càrrec del seu captiveri.

El vincle amorós, adobat de gelosies mútues, va bascular entre l’atracció més apassionada i la repulsió més inversemblant. La duresa i fredor de caràcter de la revolucionària letona s’enfrontava amb les indecisions d’un fill de la burgesia anat a menys.

Asja i Benjamin, dues cares d’una moneda en què cap dels dos va sortir il·lès del laberint de l’altre.

Roser Amills utilitza un llenguatge molt proper per endinsar-nos en aquests dos mons paral·lels. Penetra en els detalls biogràfics d’allò més insignificants i amb ells dibuixa un retrat que permet anguniejar-nos amb els personatges. I ho fa amb pinzellades poètiques pròpies de qui té una cura exquisida per la construcció literària. A tal d’exemple: “…apunyalà l’aire amb el dit…”, “somiava a escoltar el vol de la seva respiració”, “els artistes, amb unes paraules, podien obrir els pestells del cor d’una dona” Metàfores d’una gran bellesa que eleven la categoria de l’escriptura, molt pulcre i treballada.

Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó, d’Amposta

Comparte y comenta esta entrada: