#sinfluencerdespoble Àngels Fermoselle

Descobrim s’història de: Àngels Fermoselle, responsable de xarxes d’Arca Patrimoni

Edat: 61, viu a Palma.

Professió: Llicenciada en Biologia. Autora de contes infantils i té una petita herboristeria

L’Àngels va arribar a ARCA fa 14 anys, quan el grup  ja duia una trajectoria molt reconeguda, i en porta els dos instagrams d’una manera molt activa i altruista.

Què és ARCA?
ARCA va néixer fa 32 anys. És un grup de persones apasionades del Patrimoni i la crearen i des de molt prest: ja defensaren que no se cobrís Sa Riera, patrimoni etnològic com sa carretera de Deià a Sóller (quan poca gent pensava en aquest tipus de patrimoni).

Entitat ciudadana que treballa altruistament, és a dir, no cobram ni un duro, per la defensa del patrimoni històric, cultural, etnològic, documental, industrial…

Vetllen pel Patrimoni Industrial, edificis emblemàtics de l’Eixample, com l’Hostal Arxiduc i que el Centre de la Ciutat fos habitat i no es continuàs buidant i evitar la degradació que patia.

Link del Instagrams:  “arcapatrimoni”  i “nopintades”
https://instagram.com/arcapatrimoni

https://instagram.com/no_pintades

A PLATÓ: du una pedra del Pont des Tren, una rajola que és l’únic que queda de la casa on va viure Falla a Mallorca i un llibre fet per Arca sobre Pere Garau

Portes les xarxes d’Arca personalment? Quina funció tenen ses xarxes?

Fa 12 anys que col.laboro activament amb l’entitat, en defensa de conservar el patrimoni comú. 

Per nosaltres és imprescindible el ressò dels mitjans de comunicació, com vosaltres, que sou els nostres grans aliats.

Però els temps canvien i les xarxes socials avui tenen un protagonisme immens. El Twiter i el Faceboock d’ARCA fa molts anys que funcionen i els du un company. Allà podeu veure les activitats, iniciatives i reivindicacions sobre el Patrimoni. La majoria noticies o events generats per nosaltres mateixos, però moltes vegades també ens feim ressò de bons projectes d’entitats amigues com Amics del Patrimoni o fins i tot bones iniciatives de l’administració, que també hi ha.

-Quant fa que dus els instagrams d’Arca?

Jo duc l’Instagram d’Arca creat fa un any i mig, tot i que el que penjam està sempre consensuat amb dues o tres persones més, expertes en el tema que tocam. Per nosaltres és tan important la foto com el comentari i l’interès o el debat que suscita, sempre que sigui constructiu. De vegades hi ha massa costum a les xarxes de penjar agressions verbals a determinats col.lectius o ideologies i la veritat és que els censuram sense cap problema. No volem ser plataforma de idees destructives.

-Perquè teniu dos instagrams?Segon instagram per les pintades: és que han augmentat? O hi ha més sensibilitat?

Ara el nostre Instagram ha tengut un fill, producte d’una campanya específica de la nostra entitat  per eradicar les Pintades Vandàliques: el motiu és que el vandalisme ha augmentat molt a Mallorca.

Intentam penjar una foto cada parell de dies o com a molt una diària.

-Quina rebuda heu tingut?

Hi ha molta gent que quan descobreix els nostres links ho agraeix i dona l’enhorabona.

També serveix, de vegades com camí de notificació de qualque malifeta.

-Quin tipus de voluntaris sou i d’on sou? Edats?

Hi ha gent de totes les edats i pobles, potser faria falta que hi entràs més gent més jove.

Podeu imaginar que ens falten caps, mans i peus. Com a totes les entitats el que és imprescindible és tenir socis que paguin una quota anual molt petita, 45€, però aporten el seu granet d’arena.

Les xarxes són una manera de connectar també amb totes les generacions

-Quin objectiu teniu?

Un lema que utilitzam molt és “Qui coneix, estima, i qui estima defensa i exigeix protecció”

-Anècdotes: positives i negatives

Negatives:

  1. El matí següent d’un debat amb públic, on nosaltres participàvem defensant una postura de protecció d’un indret singular de Mallorca del vandalisme, ens varem trobar el rètol del nostre local destroçat.

Positiva:

  1. A un debat, sobre el turisme a Palma, ja fa uns anys. Nosaltres ferem una  intervención on explicarem qué era ARCA, els seus objectius i defensaren l’Ecotaxa com una taxa finalista exclusivamente eco-Patrimonial . A continuació va intervenir el propietari d’un hotel amb encant del Centre Històric, que va iniciar la seva intervención dient: “Jo vull ser soci d’ARCA” i es va fer aquell mateix dia. I col.labora molt amb nosaltres.
  2. També ens va emocionar veure damunt el taulell del vàter dels Talaiots de Capicorb el premi que li otorgarem a la propietaria per la seva cura i entrega, emmarcat. Va ser molt emotiu. Se mereix aquest premi i molt més. Heu d’anar!!

-Temes recents, especials o importants que voleu compartir?

Ens preocupa el futur d’edificis importants de Palma com Can Serra, El Temple, els convents, els gran Casals… som una ciutat turística  on la inversió en Patrimoni és mínima i sobre tot insuficient pel grans béns culturals de què gaudim.

-Patrimoni no és només talaiots i segles remots…

També treballam en  la protecció dels barris de Palma cartacterístics (Jonquet Santa Catalina, Hostalets, Gènova, el Terreno…) i  de part forana i de pobles que han mantingut un gran valor patrimonial (Olleries, Ses Alqueries, Portocolom, …entre d’altres)

-Casos d’èxit: explicans un cas quan la denúncia a xarxes funciona, algun cas destacable

Per parlar de temes molt actuals, El Port Petit del Molinar on hem treballat ma a ma amb altres entitats. Ha estat un gran guany ciutadà on els polítics han estat a l’alçada.  I a veure com acaba la il.luminació de la Seu….

MÈTODE de treball: us envien mails per denunciar? Feu sortides? 

Dues vessants
1. La reivindicativa. Pot sortir d’anàlisi propi o de denúncies que ens arriben via mail, xarxes O telèfon.
2. Difussio cultural. Fem visites guiades, xerrades, tertúlies, debats i publicacions i exposicions. Des de fa 4 anys tenim al nostre local diverses exposicions de creació pròpia.

I per acabar, 3 CONSELLS SENZILLS per aplicar qui ens vegi avui mateix:

  1. Que pensi que a tots els  barris s’ha de conservar la petjada de la història, i te dret a tenir elements patrimonials de qualitat.
  2. L’incivisme és un dels grans enemics de la convivència i el patrimoni, que denuncii i col.labori en iniciatives i en actituts a favor del civisme.
  3. conservar i mantenir el patrimoni que visitis o del que disposis… sempre és més fàcil mantenir que no haver de reconstruir.

Comparte y comenta esta entrada: