El Cesc Poch ha llegit la meva novel.la d’#asjalacis i n’ha comentat la lectura de tal manera que he pogut comprovar, un cop més, que era necessari donar-la a conèixer.

Em fa molt feliç, aquí teniu la seva ressenya:

Ressenya de Cesc Poch de la novel.la "Asja, amor de dirección única", sobre #asjalacis
Novel.la “Asja”, Roser Amills (Comanegra editorial)

“Sóc molt de lectures matinals. La descoberta de l’Asja Lacis, m’ha fascinat. Directora de teatre letona, militant bolxevic des d’abans de la revolució, mare soltera i ànima lliure, -avui això és difícil, imagineu fa un segle!-. Va muntar un teatre proletari per infants en una casa rural prop de Moscú, a partir de l’observació i la improvització. Amiga de Bertolt Brecht, també va fer cinema d’avantguarda.

Va conèixer Walter Benjamin a l’illa de Capri l’estiu del 1924 i el següent, el del 1925 van viatjar junts a Nàpols, d’on van escriure un article fantàstic sobre la ciutat i la societat “porosa”, on privat i públic, i l’excès de vida es confonen, en una ciutat on tot està obert i res és conclòs. L’urbe com un teatre popular d’experimentació constant.

Detinguda diversos cops per la Policia estalinista, va estar 10 anys, del 1938 al 1948, tancada en un camp de treballs forçats. No va saber del suïcidi de Benjamin a Portbou el 1940 fugint del nazisme, fins que un cop lliure i en un viatge a Berlín, Brecht li va explicar.

El 1958 va tornar a ser admesa al PCUS. Els amics de Benjamin, la culpabilitzaven de la deriva i excesos marxistes del filòsof. Adorno, que també estava a Capri l’estiu del 24 i 25, en publicar l’obra de Benjamin als anys 60 va treure la dedicatòria a Asja de l’edició de “Carrer de direcció única”.

El 1971 Asja va escriure les seves memòries on explicava com va conèixer Benjamin a Capri, la seva relació intel.lectual i sentimental, basada en la llibertat, i de com l’havia convençut de que no anés a viure a Palestina. I de la seva aportació al concepte de “Porositat”, tanmateix tan actual, al món que vivim. Asja Lacis va morir a Riga el 1979. L’escriptora mallorquina Roser Amills, n’ha novelat la relació, això de l’amor lliure i l’excercici de la llibertat tampoc es tan fàcil. Novela exquisita, intel.ligent, captivadora, com la història que explica.”

Comparte y comenta esta entrada: