Antología La llibrera de Portbou, recopilación de Nuara López

/

Vint-i-una creacions entorn a Portbou i la llibrera

Antologia la llibrera de portbou de nuara lopez

«La llibrera de Portbou es un libro único que, sin embargo, está escrito por distintas manos, se expresa en diversas lenguas y contiene en su interior diferentes géneros. Es una obra coral pero singular, alrededor de un personaje central, Noor y sus heterónimos reales y literarios: Nuara [sic], Laura, Dèlia..., la librera de Portbou que transita en un espacio de por sí indefinido, a través de las culturas, mixto, allí donde se cruzan Norte y Sur. Un paisaje inextricable»

(Fragmento de la portada posterior de La llibrera de Portbou)

La llibrera de Portbou es podria definir com un recull de mirades. Un recull de veus o mirades que sota una trama única, trama-títol, ha inspirat a les vint-i-una persones que hi participen.

Publicat el 2014 pel segell editorial Libros de la Vorágine, La llibrera de Portbou, és un llibre que gira al voltant de la figura d’una llibretera, mig real-mig imaginària, de Portbou.

Les dues preguntes que arriben a la ment del lector quan té el llibre a les seves mans són sempre les mateixes: “Qui és la llibrera” i “Per què Portbou”.

La llibrera. Qui és la llibrera? És un personatge real? És de ficció? D’on és? És d’aquí? d’allà?

Portbou. Un poble fronterer, gairebé terra de ningú. Un entorn coral: platja, muntanya, soroll, silenci, tramuntana, exili…

Vint-i-una creacions entorn a Portbou i la llibrera. Vint-i-una creacions corals (poesia, conte, fotografia, pintura, objecte, imatge…) com un comerç coral de llibreria ideal, escollit per la prescriptora, aquesta misteriosa llibrera arribada a Potbou en estranyes circumstàncies.

Noms com: Anki Toner, Jaume Benavente, Ana Briongos, Anna Maria Villalonga, Roser Amills, Sameer Rawal… Andrés Noarde, David Mauas, Mayte Duarte, Gonçal Mayos, Lluís Agustí, Lluís Barràs, Victor Imposibiloginofilo, Xavi Castro, nuara lópez [sic], Marcel Fité. Les pintures de Rita Sala. L’objecte d’Alba Zamora. Fotografies artístiques de Martí Sala i Xavier Mulet.

Barems de coneixença o desconeixença exposats a l’aparador d’aquesta llibreria-vivenda…

Vint-i-una creacions, un pròleg i una coberta, la de l’emergent artista Rita Sala que amb la seva bonica aquarel·la ha sabut imprimir l’esperit humà i moral de l’enigmàtica llibrera.

De tots i de ningú: el llibre i la llibrera. Curiòs, diferent, amic i amable. Com diu Lluís Agustí al seu excel·lent epíleg o pròleg a mode d’introducció: “una obra que es llegeix d’una sola lectura, com un llarg glop”. I jo us dic: Salut!

Published:
Compartir esta entrada

1 comentario

  1. Pingback: ¿Cuántos libros ha publicado Roser Amills? |

Comparte y comenta esta entrada: