#sinfluencerdespoble Ivan Gaia Nicolau (de Sant Llorenç des Cardassar i Vilafranca, viu a Palma)
Na Roser va avui vestida de pagesa, amb una falda cosida a mà de ball de bot… té a veure amb sa secció #sinfluencerdespoble d’avui?
Sí, avui descobrim s’història de: Ivan Gaia Nicolau, s’influencer de ballades tradicionals més actiu de Mallorca, totalment dedicat i vocacional, i que pertany a una família on sempre han estat balladors
Té 30 anys, balla des de 1995, quan en tenia cinc.
Professió: Celador sanitari
Com vares començar i perquè?
Jo vaig começar a ballar l’any 1995 a n’es col.legi public Rafal Vell com a una activitat extraescolar que als diferents col.legis es fan. La meva mare tambe en aquells moments va començar a ballar i llavonces vàrem començar a anar a plaçes de tota Mallorca.
Però tenc entès que això de ballar ja vos venia d’enrera, a ca vostra?
Molts i molts anys enrere, la mare del meu repadri estava embaraçada i va anar a ballar per ses festes de Sant Llorenç, i dies despres va néixer el meu repradi i la gent a nes poble deia “Que «na regalada» ha tengut un atlot i fa dos dies que ballava a plaça per les festes!!». Ballava tan lliquera que la gent no sabia que estava embarassada.
Idò per aquí, de ca teva, te deu haver vingut ser s’influencer de ses ballades. Realment consideres que ho ets?
Es que al mon de les ballades jo en soc molt conegut perque des de que era un petéco sempre he estat per en mitg.
Amb tots els grups de ball hi tenc una molt bona relacio i fins i tot tenc un grup de whatssapp del mon de les ballades que allà també tant grups de ball com balladors hi esteim en contacte i després també tenc una pàgina a Facebook, Instagram i Twitter, totes anomenades ENFOLKATS.
Només t’interessen ses ballades de Mallorca?
M’agrada viatjar quan puc a les ballades que es fan a Menorca i Eivissa per aprendre tots els balls de les terres germanes tant els fandangos a Menorca com els balls tipics d’Eivissa
I tu, balles molt?
Home jo ballar sempre, pero la meva afició es la fotografia, fotografiar als diferents grups de ball i balladors i músics, a dalt i abaix de l’escenari.
Tens moltíssims seguidors, grups com «Roada» t’etiqueten sempre… Què t’aporta a tu personalment aquesta afició i ser s’influencer de ses ballades?
Sobretot conèixer gent especial que he anat coneguent del mon del ball, te podria dir molta gent i molts de grups, tant de la part del Llevant com de la part de Palma pero una de les persones que me va cridar molt l’atencio és en Toni Roig, cantant d’Al-Mayurca, na Miquela Lladó, cantant de Música Nostra.
Què opinen sa teva família i amics de lo que fas?
La meva família el que opina es que si m’agrada la fotografia i la cultura de les balllades vagi sempre a les places amb el meu trípode, la càmera i el mòbil per fer diferents fotografies i directes a través de face live, i els hi pareix molt bé.
Creus que està revifant que se valorin més ses ballades tradicionals? Ho fas per promocionar-les?
Aquests grups que te deia varen fer que la gent anàs a ballar a les plaçes i que no fos només com a grups de mostres, d’adorno, perque varen fer tornar aflorar fa uns anys la musica i i el ball mallorqui a Palma i sobretot als diferents pobles on sempre hi havia hagut diferents agrupacions de ball però s’estaven perdent.
Mos pots contar sa situació actual de ses ballades? Hi ha molta o poca informació i seguidors del tema?
– En aquests moments la situació del món del ball és que hi ha molts de casals de barri a les diferents zones de Palma i arreu de Mallorca i que imparteixen classes de ball de bot.
– En referència a la informació per anar-hi de públic, en aquests moments sols hi ha un lloc però bo on anar a cercar informacio, una AGENDA que la web es www.agendasaraus.cat i aquí hi trobes tots els enllaços dels grups de ball.
Te reconeixen pes carrer?
Sa gent des sector, sí, sempre me passeig per les places on hi ha ballades fent fotos. I si demanes a qualque persona, quasi tothom me coneix de sempre vorerme per tots els saraus. Sa gent del mon del ball ens cooneixem tothom i si ets una persona simpàtica també te fiques a la gent a la butxaca i tenc moltes amistats i simpaties amb tothom del món del ball.
Ses noves generacions s’hi apunten?
– En aquests moments el tema del ball s’ha enrocat una mica amb la gent jove perque els estiren més altres coses que el ball d’aquí.
Hi ha prou promoció de sa cultura de ses ballades a Mallorca o se podria millorar?
El tema de la promoció està bastant malament des dels mitjans de comunicació, a la televisió i la ràdio pública es va fer un programa que va estar molt bé, però des d’aquell moment no s’ha tornat a promocionar ni promoure res més. I avui aprofit per dir que es facin més programes de la cultura de les illes.
Idò a Cinc dies ho volem promocionar… Per acabar, ens dona 3 consells per a que els nostres espectadors ajudin a respectar i millorar ses ballades:
1) que els que observen el ball deixin l’espai suficient per poder ballar amples
2) Tema cadires a les diferents places dels pobles: seria bo deixar uns metres lliures per donar la sensació del poder ballar amples i sense cap molèstia que ens pugui afectar als balladors
3) I si volem que el ball no desaparegui, el que es pot fer es que els pares i mares dels menuts de la casa donar l’opció de fer el ball de bot a qualque casal de barri, que arreu de palma ni ha molts! I també el que es pot fer es amb cada casal col·laborar i demanar fer voluntariat per participar de les activitats culturals.