Jaume Sàbat iniciarà el cicle d’escriptors santcugatencs del mes organitzat per la galeria Canals

Cultura

La iniciativa s'emmarca dins l'Any del Llibre i la Lectura, que se celebra el 2005

La iniciativa s’emmarca dins l’Any del Llibre i la Lectura, que se celebra el 2005

La galeria Canals engegarà, coincidint amb l’Any del Llibre i la Lectura que se celebra el 2005, la iniciativa ‘Escriptor santcugatenc del mes’. El pastisser Jaume Sàbat, autor de més de 3.000 articles sobre la seva professió, d’un llibre de memòries i de diversos contes, serà el primer autor homenatjat, en un cicle que pretén reconèixer la tasca dels escriptors menys reconeguts institucionalment però més arrelats al poble.
A partir de l’1 de gener, la galeria Canals dedicarà cada mes a reconèixer la tasca d’un escriptor santcugatenc especialment proper a les arrels del poble. Entre els 12 autors escollits, hi ha Liberata Masoliver, la primera dona escriptora a Sant Cugat, Francesc Cabanas, Ramon Barnils, Tomàs Grau i Francesc de Llatjós.

Aquesta iniciativa coincideix amb la celebració, l’any vinent, de l’Any Internacional del Llibre i la Lectura. Segons el seu promotor, Josep Canals, la intenció és homenatjar diversos autors de Sant Cugat que passaran desapercebuts en els actes institucionals però que, en canvi, formen part de la història del poble.

Josep Canals

Aquests escriptors no ompliran grans pàgines de l’Any del Llibre, però han format part del Sant Cugat històric que estem perdent i que també cal descobrir.

El primer escriptor homenatjat serà el mestre pastisser Jaume Sàbat, que a partir dels anys 50 va escriure més de 3.000 articles sobre la seva professió, diversos contes i un llibre de memòries. Des de finals dels anys 40, va col·laborar amb les principals revistes espanyoles sobre pastisseria. També va ser ninotaire, autor d’obres teatrals i va escriure contes il·lustrats sobre la seva professió. La seva obra més destacada és ‘De vailet a la masia, al camp de concentració’, el seu llibre de memòries.

El seu fill, Jaume Sàbat, explica com es va iniciar la trajectòria creativa del seu pare, que va escriure i dibuixar sobre els temes que més coneixia, la pagesia i la pastisseria.

Jaume Sàbat

El meu pare va veure que a la pastisseria podia desenvolupar cert art i creativitat. Des d’aleshores, sempre ha mantingut un esperit artístic i bohemi.

Cada primer de mes, es realitzarà un acte per aprofondir en la trajectòria de l’esciptor homenatjat i es penjarà un cartell i una bibliografia a una trentena de comerços de la ciutat. A més, els autors i les seves famílies donaran algunes obres a la biblioteca municipal per tal que la trajectòria d’aquests escriptors no es perdi.

La llista completa dels escriptors santcugatencs que seran homenatjats és la següent: Jaume Sàbat, Liberata Masoliver, Francesc Cabanas, Jordi Lara, Roser Amills, Ramon Barnils, Tomàs Grau, Miquel Cabanas, Joan Tortosa, Josep Maria Figueras, Montserrat Rumbau i Francesc de P. Llatjós.

miquel herrada
Noticia difosa el 14/des/04

Comparte y comenta esta entrada: