roser amills a generacio digital

Jordi Sellas ens porta cada cap de setmana el món de l’entreteniment digital al programa Generació Digital. El passat dissabte 11 de febrer els vaig acompanyar, amb molt de gust!: A @catalunyaradio vam tenir un xou de por amb @roseramills @jamqueTPM @lluismarquina @rogervadejocs rematat amb @natxotarres i @GoodNico ! ^_^

Aquí us deixo l’entrevista que em van fer aquesta setmana a Generació Digital (TV3), ja em direu què opineu vosaltres de tots aquests temes:

Roser Amills és una periodista, poeta, comunicadora, escriptora i performer. Freelance des dels 18 anys a diversos medis de comunicació. Li encanta el món i la cultura digital. Amb ella parlarem de la nova app d’apple, iBooks Author, que ens permet publicar llibres a l’app Store i vendre’ls. Ens explicarà què li sembla l’aplicació i per què l’utilitza, a més de parlar d’altres temes com el món 2.0 i dels seus futurs projectes.

Què ets més de paper i llapis o d’ordinador i teclat?

Per escriure articles, narrativa o posts, tot va directament al teclat, però quan busco inspiració i és més creatiu, paper i llapis (en realitat, quadern i llapis). Tinc ben conservats centenars de quaderns des de fa anys: l’ordinador encara no pot competir amb la càrrega inspiradora d’unes notes preses a mà!

Què en penses de la compra/venta de llibres a la xarxa i sobretot de la lectura “digital”?

Em sembla genial: com més gent pugui tenir accés al que fan els altres, més intelligents serem tots! Un autor no ha de tenir por de que el puguin “piratejar” etc, també es poden fer fotocòpies dels llibres però qui veritablement aprecia un autor sempre voldrà tenir el llibre imprès, i ara… el llibre digital de l’autor. hem de canviar el xip i deixar de ser porucs, és covardia dir que no creus en el llibre digital: el que passa és que fa por perquè és desconegut, perquè perdem una miqueta més de control… Però: què vols fer, donar difusió al que vols comunicar o estar a l’aparador d’una llibreria? Hi ha molt ego i molta avarícia que confón als escriptors que tenen por dels llibres electrònics: potser hi guanyarem més per cada exemplar, però… La vida és una i si les teves idees i pensaments poden donar la volta al món en forma de bits… perquè no? No és fantàstic? Un escriptor que comparteix el que escriu sempre em semblarà més bon autor que un que posa obstacles per a que el llegeixin!

Creus que els llibres evolucionaran cap al món 2.0 igual que està passant amb la premsa escrita?

Sí. I aquí hi ha una nova prova d’ego, d’autoestima, de generositat: que un lector et pugui comentar si li agrada o no el que escrius, fer preguntes, comentar reflexions… és un regal! Si un autor pot conèixer el que els seus lectors volen, pensen, senten… ¿no millorarà només per això com a comunicador? No és, al cap i a la fi, escriure una forma de comunicar? El que passa és que per a molts autors, acostumats a la seva bombolla, a no comunicar-se amb els lectors (molts autors ho són perquè són tímids i escriure és més còmode que parlar!) els hi fa por tanta interacció. I són els que diuen que el 2.0 no els hi interessa, que és una pèrdua de temps… Jo penso tot el contrari: com més 2.0 sigui l’escriptura, millor serà el que s’escrigui!

Resumeix-nos el que és iBooks Author per tu en un parell de línies

És el pas endavant per a que un autor pugui oferir un llibre interactiu als seus lectors d’una manera senzilla, intuitiva i eficaç.

Podries fer una valoració de l’ús? És fàcil d’utilitzar? Quins inconvenients creus que té?

Li falta molt per ser 100% pràctic, però… Temps al temps: estic ben segura de que ben aviat serà com els blogs, que primer eren complicats i calia llegir moltes instruccions per tenir-ne un més o menys digne… Però en menys d’un any gairebé tothom ho sabrà fer servir de manera avançada i veurem autoedicions interactives i atractives arreu. De moment, cal estar molt motivat per fer-lo servir.

En què creus que afavoreix l’ús de l’aplicació des del punt de vista de l’escriptor, i del lector?

Afavoreix per compartir el que un fa amb els lectors des de casa i sense haver de passar per intermediaris. A mi personalment encara m’agraden els intermediaris (gent que en sap més que jo de cada tema), perquè ajuden a veure el que un sol no és capaç de veure: des de si el contingut interessarà a algú, fins a la manera millor de presentar-lo, l’estil, a quins lectors vols arribar i com ho hauries de promocionar i difondre…

Crec que ajudarà a molts escriptors “atrevits” a entendre que idees que tenen al cap no funcionen (i que no hauran de contrastar amb cap possible editor perquè es podran autoeditar fàcilment), però això en tot cas també és bo: dels errors viscuts en viu i en directe s’aprèn moltíssim, i d’aquesta manera es podran fer moltes proves sense tant esforç ni temps entremig. Si abans editar un llibre era cosa d’anys, ara serà quéstió de dies! I potser podran sortir a la llum llibres que poden ser un èxit i que els editors convencionals no s’atrevien a editar…

Quan l’app va aparèixer, els termes i condicions d’ús dictaven que Apple es quedava amb els drets de distribució de la obra fent que els autors no poguessin publicar la obra en cap plataforma més, ara ha estat canviada.

Abans que es fes el canvi, aquestes condicions t’afectaven? Et van fer dubtar o tirar enrere la creació o publicació del teu projecte?

Si, els drets han de ser de l’autor, no té sentit que sigui de cap altra manera, o estaries treballant per engreixar de continguts a Apple a canvi de res i no crec que això faci il•lusió a ningú… aquesta aplicació s’ha de quedar en eina, no ser un “vampir” del que l’autor crea.

Quins són els teus futurs projectes relacionats amb iBooks Author?

Estic investigant les possibilitats que té amb la idea de crear llibres 100% adapatats a aquest format i que aprofitin al màxim el potencial. És un moment de transició i hem de pensar que sortiran ben aviat moltes eines més semblants, no cal ara considerar aquesta com la única… Jo personalment el que faig és anar fent-me la idea que per aquí hi ha un camí i el tinc present per estar al cas de tot quan em convenci 100%.

Utilitzes altres aplicacions per mòbil o tablet que t’ajudin en el teu treball diari?

I tant!! N’utilitzo tantíssimes que no sabria per on començar! Estic utilitzant moltes aplicacions per dotar de continguts extra el que escric: des de posts de veu fins a vídeos, galeries d’imatges, xarxes socials per comentar idees, diccionaris, book trailers amb imovie, traductors, fotografies, aplicacions per fer esquemes d’idees, agendes per establir estructura d’una novel·la, etc etc I també imagino les que a mi m’agradaria fer servir per poder-les crear quan aprengui a programar aplicacions per mi mateixa: aquest serà el següent pas que donarem els creadors: ser prou independents com per fer eines a la nostra mida, a la de cadascun, que és el desitjable.

Si haguessis de valorar del 1 al 10 l’aplicació, quina nota li posaries?

De moment li poso un 7, perquè apunta alt però tampoc veig que sigui per tirar cohets la usabilitat que té. Anirà millorant, això segur, Apple no ens decepciona mai!

Categories: Extres

———————————————————————————– m’agradarà que em facis arribar els teus comentaris, gràcies!!!! ¿Qué te parece? Por favor, déjame tus propuestas, preguntas o ideas aquí abajo…

Comparte y comenta esta entrada: