Descobrim sa història de: Guillem Capó Coll
Tota la vida fent rajoles hidràuliques com es feia fa més de 100 anys, ara triomfa gràcies a instagram

Lloc de neixement: Inca (viu a Biniamar)

Edat: 45 anys

Link Instagram: https://instagram.com/baldosas_capo

A PLATÓ: du rajoles i alguns instruments de feina : quatre rajoles i una trepa (motle  antic per fer mosaic)

-Quant fa que t’hi dediques?

Desde petit ja jugava amb la pols, i vaig aprendre a fer ratjoles com fa 100 anys, i quan vaig acabar els estudis i la mili mi vaig dedicar de plè, ara deu fer uns 24 anys

-Un ofici que ve de més enrera… Des de quant vos hi dedicau a sa família?

Mon pare va començar llogat amb 16 anys, va deixar el camp per dedicar-si, va passar per un parell de fàbriques fins que fa 45 anys va possar juntament amb un soci l’actual negoci a Inca

-Ha canviat qualque cosa de com se feia fa cent anys?

Han millorat molt els ciments, abans per aixugar necessitaven més temps, per demés tot igual: apuestes rajoles aixuguen i tornen fortes amb un fraguat normal a l’aire sensa donar calentor o forn.

-Crisi anys 80 i vas haver de començar a promocionar i pensar idees?

Els anys 80 hi va haver una baixada en les comandes, perquè la gent no volia rajoles antigues, i ara és lo que volen, tenir una casa amb caràcter. Ara vaig recuperant dibuixos i colors antics, fent trepes noves i investigant maneres de treballar.

-Des de quant has intentat apropar un ofici antic al món modern a ses xarxes socials?

La web la tenc desde fa uns 8 anys i l’instagram desde fa molt poc, un parell de mesos, i m’ha sorprès per la seva divulgació mundial

-SORPRESA: ara coneixen més lo que fas gràcies a les xarxes… fins i tot es propis veinats???

Sí! Ha vengut clients que m’ha trobat a través de les xarxes, que éren veïnat d’inca mateix i no tenien ni idea que a devora casa seva en fesin rajoles hidràuliques, i feia estona que en sercaven, quant fa 45 anys que en feim…

-Dus ses xarxes personalment?

Estic molt damunt elles per tractar personalment amb els clients, la web la duu un informatic company meu i l’instagram a través dels meus fills que me aconsellen amb tot

-Quina funció tenen ses xarxes segons tu i els teus fills?

Avui en dia són molt importants per donar-te a conèixer, tu pots fer les millors rajoles, però si no ho saben no les vendràs a ningú, molta gent ja tria els models i colors a través de la web i no fa falta siquiera venir al taller, o en venir ja venen amb una idea clara.

-Una feina dura i cansada: Quants sou fent rajoles al taller?

Sóc jo tot sol i un canari que canta molt…avui en dia es difícil trobar qualcú ensenyat i dedicat per complet a un ofici tan artesà, que requereix molta atenció, podria produir més amb més gent, però perdria aquest encant d’artesania 

-Anècdotes amb ses xarxes: positives i negatives

RATJOLES DE LUXE: quant varen presentar una rajola meva com a plat en el concurs del millor bocadillo d’autor a la fira gastronòmica Madrid fusion amb el cuiner de Mallorca José Cortés, quedant premiat (hi ha foto)

-RATJOLES MALLORQUINES A S’ALTRA BANDA DEL MÓN:

M’ha sorprès que amb l’instagram he conegut gent de Sud-amèrica, que encara fabriquen rajoles hidràuliques com ho feim per aquí, negocis de fa molts d’anys, que segur que varen ésser a través de la migració mallorquina o espanyola , el mestre de món pare tenia una fàbrica a Cuba, que amb el temps va tornar a Mallorca.

COPIES: El món és globalitza, i sa teva força és que tu treus un model exclusiu o propi , i saps que en poc té l’han copiat a Turquia o chile…

-Molts clients nous gracis a ses xarxes?

Casi tots els clients nous venen a través de la web o Instagram, clients internacionals  , sempre solen tenir relació amb Mallorca ( perquè tenen una casa, pasen vacances O amics mallorquins…) Alguns les porta al seu país com Alemanya, Suècia, Anglaterra, Suïssa… I es un orgull.

-Què tal aquests clients? Són bons de dur?

Els estrangers són una gran clientela molts conscienciats amb la manera artesana de produir, i amb l’exclusivitat de tenir algo únic, i estàn encantats. Moltes vegades me comanen i se’n tornen al seu país un parell de mesos, mentres jo faig les rajoles, i a través del WhatsApp o email li enviï fotos del procés de fabricació de les seves rajoles i un pic me feren canviar la tonalitat d’un color desde Alemanya…

Segur que després ells envien les mateixes fotos als seus familiars i amics mostrant les com fabriquen les rajoles de la seva cuina o bany, i també així ens fa publicitat

-Valor important: Quant temps se necessita per fer cada ratjola?

Amb un dia puc arribar a fer entre tres i quatre metres quadrats ( 75- 100 rajolles) depèn del model i la dificultat de la rajola

-Encàrrecs curiosos recents, els més especials o importants que heu fet i voleu explicar?

  1. Un client va dur un tros de cortina perquè li fessin les rajoles del mateix color ( normalment es fa al revés) però aquelles cortines eren antigues i no les volien cambiar, perquè tenien dibuixos amb fil d’or.
  2. Un altre encàrrec curiós,  un estranger que volia que casi totes les rajoles fosin defectuoses, perquè és  veiés que eren fetes a mà, i me va costar molt…

-Moments emocionants d’un rajoler:
L’encàrrec més especial no han estat de rajoles, vaig poder fer i regalar el sagrari de l’església de Biniamar en pedra macisa.

Vaig buidar i polir una roca d’abellanat, amb la porteta també de pedra, me va dur moltes hores, dissabtes i diumenges, però per jo és un orgull i lo més gran que  un cristià pot fer (apart del fills) fer el sagrari on  normalment un va a combregar.

-Creus que s’ha revaloritzat s’artesania? O hi ha més sensibilitat?
Si, hi ha més sensibilitat, i a més, crec que la gent es vol diferenciar de la resta amb una cosa que no sigui produïda en sèrie o amb materials plàstics, i si se pot personalitzar millor, 

-Com és un dia normal de feina teu? Quantes rajoles se poden fer?
Comences el dia banyant les rajoles del dia anterior, apilant rajoles, preparant colorants i pastes (dues horetes) abans de començar a fabricar una a una i aquí una rutina tot el dia, parant per dinar i per atendre els clients o carregàr qualca camió, una vegada que has fet les pastes no t’en pots anar, i has d’anar  calculant l’hora d’acabar i que no te sobrin les pastes, que millor no tirar res.

-MÈTODE de treball: us duen dibuixos o mostres? Feu dissenys propis? 

Normalment la gent du la seva rajola antiga per tornar-la reproduir, O tria un dibuix de mosaic que ja tenc, que solen ésser dissenys antics, ells poden canviar els colors o tonalitats al seu gust

-Dos secrets SENZILLS de ses ratjoles que no tothom sap:

Si els dic ja no seràn secrets… I ni ha més de tres. Mon pare sempre diu que hi ha més tecles que un piano

-Com s’han de posar ses rajoles per anar bé?
Una a una amb paciència i que d’un principi quedin ben planes, i després fer les juntes de les rajoles i netejar-les tot d’una. Després ja és poden vitrificar 

-Consell d’expert: amb què se fan netes per a que se conservin bé?
Si es vitrifiquen millor, són de ciment , i un poc poroses, després el manteniment normal netejant amb sabó fluix , baix en ph.

Comparte y comenta esta entrada: