Per Sònia Gutiérrez (coautora del bloc SexeandSeny)

Roser Amills és periodista, col·laboradora en alguns programes de ràdio i televisió i escriptora. De fet, és especialment coneguda per les seves obres literàries i pel seu bloc on escriu sobre allò que li interessa. Em trobo davant d’una dona, apassionada per la poesia, fanàtica de la literatura i enganxada a les xarxes socials. Però el seu veritable saber sorgeix quan s’ha de parlar de sexe sense pèls a la llengua.

sexeandseny roser amills i redactores

M’ha citat en un restaurant diferent, amb un aire una mica vintage i, alhora orgànic, el Pepa Tomate. Al entrar-hi, deddueixo que si la Roser m’ha citat en un lloc tan peculiar és perquè les parets d’aquest restaurant també tenen una mica de la seva filosofia de vida. Es fa esperar, però vint minuts més tard de l’hora pactada entra per la porta. A l’arribar se la veu una mica angoixada pel caos de la ciutat, però tot i així, no perd el somriure ni la seguretat en cap moment, es nota que ve a parlar d’allò que en sap i l’apassiona, el sexe.

Abans d’entrar en matèria ja m’adverteix: “no sóc ni sexòloga, ni experta en el tema, ni prostituta, sóc una persona que parlo clar del meu sexe, perquè jo millor que ningú el conec”. La seva carta de presentació és clara “el sexe és un tema que s’ha de tractar amb molta naturalitat, ja que es troba en l’origen de la nostra vida i en l’evolució de la humanitat”. Tot i així, li plantejo la idea que en ple segle XXI, el tema de la sexualitat continua sent un tabú, Amills m’ho confirma dient que “és un tema que encara no tenim integrat en el nostre dia a dia i que ens crea moltes pors i inseguretats”.

Ferma defensora del seu propi lema “sexe és sinònim de passar-s’ho bé”, em mostra que per arribar a aquest propòsit hem d’aconseguir des d’un bon principi el que ella anomena “llibertat sexual”. Un alliberament sexual que la Roser aclareix que no va arribar ni als setanta ni als vuitanta “en aquell moment el sexe s’entenia com a quantitat, exageració i conquesta, però només van ser els antecedents de l’alliberament sexual que ha arribat ara que som usuaris avançats en la matèria”. La seva fórmula màgica consisteix en tenir plena llibertat sexual per fer el que un vol i quan un ho vol, és a dir, consisteix a entendre el sexe com una “actitud”. La protagonista sembla estar ben segura en la idea que pretén exposar tant en els seus llibres com en el seu bloc, “perquè el sexe funcioni correctament sempre ha d’haver-hi tolerància, entesa com a respecte mutu i capacitat d’entendre a l’altra persona sexualment”.

“La llibertat sexual consisteix en fer el que un vol i quan un ho vol”

La Roser és una de les poques periodistes que té la sort de poder treballar en un dels escassos programes de sexe que es realitzen en el nostre país, Les mil i una nits de Maria de la Pau Janer.

Tal i com ella mateixa diu, aquest programa li dóna la possibilitat de parlar sobre sexe amb claredat i fermesa. Quan li plantegem el tema del tractament i l’aparició del sexe als mitjans de comunicació confessa que “no acaben de trobar el to, segueixen amb pors”, però entén que “no és fàcil parlar de sexe i a més, fer-ho amb gràcia ”. Per parlar de la presència del sexe als mitjans no pot evitar esmentar la importància que ha tingut el fenomen de les 50 ombres de Grey. Aquesta novel·la eròtica “ha fet un gran favor al món del sexe. Per primera vegada, ha posat sobre la taula del menjador de casa un tema que sempre havia estat fora de joc”, està convençuda que els mitjans han començat a donar més cobertura als temes sexuals, ja que han vist que amb el fenomen Grey la gent del carrer ha començat a tenir veu. “Els mitjans estan començant a entendre que no només ens importen les opinions dels experts i dels sexòlegs, sinó que volem escoltar altres opinions i experiències més properes a les nostres”.

Tot i així, assegura que ni els mitjans de comunicació ni les escoles poden arribar a realitzar la feina de diàleg i de difusió sexual que haurien de fer els pares. “Tant el pare com la mare han de prendre consciència” i es reafirma en que ho han de fer per la via del diàleg i amb una actitud sempre positiva i natural. “Parlar amb els fills, no només de sexe, sinó de qualsevol tema, s’hauria de fer sempre”, Amills està completament segura que aquestes xerrades evitarien molts problemes entre els adolescents com la inseguretat, la vergonya, la no acceptació del nostre cos o la falta d’autoestima.

La clau de la naturalitat de la Roser i la seva visió del sexe recauen en el positivisme i en la seva manera de pensar afirmant que el sexe “millora la relació amb el nostre cos i ajuda a que puguem fer un exercici d’auto coneixement per tal de trobar l’estima en nosaltres mateixos”.

Comparte y comenta esta entrada: