Noms propis de la prosa i la poesia d’aquest país cuinen la fórmula per segrestar el lector durant dues jornades que han tingut lloc a la Seu Vella
Més passió que ofici en les jornades literàries L’Ofici d’Escriure, que han tingut lloc entre ahir i avui a la Seu Vella de Lleida. Dos dies a vessar dels noms de sempre i algun convidat d’excepció com ara Víctor Amela o Roser Amills. 333 vitamines per a l’ànima és el primer llibre que Amela i Amills van escriure colze a colze, 333 píndoles de saviesa catalana per alimentar l’ànima i, també, la inspiració. Per cert, una col·laboració literària que va acabar en un altre tipus de col·laboració, de menys paraules i més fets. Víctor Amela, amb els seus aires de geni despistat, és un dels millors periodistes del país. A ell li va tocar explicar el procés de creació de la seva última novel·la, Amor contra Roma. Per altra banda, Roser Amills, descarada, morbosa i de somriure espatarrant, és una de les escriptores més suggeridores del panorama català. Ella va ser la responsable d'»animar» la taula rodona «A escriure, se’n pot aprendre?», ja que les seves intervencions van deixar fora de joc Maria Pons i Manel de la Rosa en més d’una ocasió. Ambdós, Amela i Amills, desprenen intel·ligència i atracció, dos qualitats que es multipliquen quan s’ajunten, com avui, en contrast amb els habituals Pueyo, Vidal, Alòs o Camats, entre d’altres.La trobada literària ha encetat la jornada d’avui amb la conferència inaugural de l’escriptor lleidatà, Josep Vallverdú, que ha parlat de l’autor davant de l’obra i del compromís artístic dels escriptors. Vallverdú s’ha centrat en “l’escriptor dins del laberint” per reflexionar sobre l’ofici d’escriure, ja que, segons ha apuntat, l’escriptor neix però també es fa, dia rere dia, aprenent. El conferenciant, amb una reconeguda trajectòria en la literatura infantil i juvenil, ha introduït conceptes com vocació i productes artesanals i ha afirmat que la llibertat de l’autor hauria de ser total, tot i els condicionants que es troba, com l’editorial, la societat receptora o la mateixa necessitat de ser llegit.
Per altra banda, un recital poètic va obrir ahir a la nit el simposi L’Ofici d’Escriure, amb una lectura de poemes a càrrec de Txema Martínez, Gemma Casamajó, Pere Pena, Rosa Fabregat, Amat Baró, Maria Dolors Millat, Josep Maria Sala-Valldaura, Josep Borrell, Jordi Prenafeta, Jordi Pàmias, Francesc Pané, Carles M. Sanuy, Maribel Mir, Gabriel Pena, José Galán i Carme Romia. L’arpista lleidatana Berta Puigdemassa es va encarregar de l’acompanyament musical.